Unitat 0 (06-09)
Quina terra més rodona! (12-29)
Crestes retallades (30-45)
L'aigua és mandrosa (46-63)
Cel rogent, pluja o vent (64-79)
Animals i animalades (84-101)
Com el peix a l'aigua (102-117)
Cada ovella amb la seva parella (118-135)
A la taula i al llit, al primer crit! (136-151)
Bufa, quina fumera! (156-157)
Qui no té memòria, ha de tenir cames (174-189)
Temps era temps... (190-207)
L'Omar sent amor per Roma (208-223)
UN MÓN MILLOR: Els recursos naturals
UN MÓN MILLOR: Vida sana
UN MÓN MILLOR: La memòria
  • Abans de llegir el text, demaneu als alumnes que diguin si han llegit algun llibre o han vist alguna pel·lícula o documental sobre els efectes de l’escalfament de la Terra.
  • Valoreu entre tots l’impacte que té l’escalfament de la Terra en diferents àmbits, com, per exemple, en l’agricultura, en el nivell de l’aigua dels oceans, en l’augment d’huracans i tempestes més fortes i freqüents, en el desgel dels casquets polars...
  • Pregunteu als alumnes si saben quins són els gasos d’efecte hivernacle i què provoquen. Podeu fer una llista entre tots dels més nocius (diòxid de carboni, metà, òxid nitrós).
  • Finalment, podeu comentar entre tots quines són les actuacions que podem portar a terme per a evitar l’escalfament de la Terra i que permetrien rebaixar la concentració actual.

1

A Sobre els efectes de l’escalfament de la Terra.

B D’entrada, opina que no li sembla tan dolent, però a mesura que la Serena li exposa els efectes negatius, en Max va canviant de parer.

C Hiverns més càlids amb el problema consegüent per als conreus; pluges irregulars que poden ser o massa fortes o massa distanciades en el temps, fet que provoca sequeres importants; més presència d’huracans, tornados, tifons...

D Els huracans, els tornados i els tifons, a més de les grans sequeres.

2

Abans – molt fred – molt abrigats. Ara – menys fred – menys abrigats.

3

Els hiverns són més freds, com dius tu, però això comporta dificultats, posem per cas, per als conreus. A més, les pluges són molt més regulars. Quan plou, més sovint ho fa torrencialment i, aleshores, hi ha inundacions terribles. O bé no plou i es produeixen inundacions desastroses.

4

Resposta model: Si no plou de manera regular, la poca aigua que podrem emmagatzemar es considerarà un bé molt preuat, perquè no en podrem gaudir com fins ara, sense excessives reserves.

Resposta procedimental.

5

Resposta oberta.

Texto del audio interno

00:00

x